Ωράριο:Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 21:00EMAIL:info@dermatologist.grΤηλέφωνο:2310 222 432Διεύθυνση:Τσιμισκή 99, Θεσσαλονίκη

Ροδόχρους νόσος – ροδόχρους ακμή

11 Σεπτεμβρίου 2017 by Derma Science Clinic0
Ροδόχρους-ακμή--1200x825.jpg

Τι είναι η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους νόσος ή ροδόχρους ακμή είναι μια συνηθισμένη χρόνια, ανίατη δερματοπάθεια, η οποία ελέγχεται σχετικά εύκολα. Συνήθως επηρεάζει το κεντρικό τμήμα του προσώπου και τα συμπτώματά της μπορεί να εμφανίζουν εξάρσεις και υφέσεις μέσα στο χρόνο. Η σοβαρότητά τους ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο :

Η ροδόχρους μπορεί να εμφανίζεται με:

  • Ερυθρότητα του προσώπου – εύκολη κοκκίνισμα του προσώπου (ή έξαψη),
  • Μικρά κόκκινα σπυράκια (βλατίδες) που μπορεί να έχουν και πύο (φλύκταινες) και λεπτές κόκκινες αγγειακές γραμμές (τηλεγγειεκτασίες) στο δέρμα του προσώπου,
  • Ρινόφυμα (μια μεγεθυμένη, βολβοειδής κόκκινη μύτη), και
  • Προβλήματα ματιών, όπως πρησμένα, κόκκινα βλέφαρα (βλεφαρίτιδα), επιπεφυκίτιδα και κερατίτιδα ροδόχρου ακμής.

Η  αιτία της ροδοχρόου παραμένει άγνωστη. Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν έξαρσή της όμως περιλαμβάνουν το αλκοόλ, τα ζεστά ή πικάντικα τρόφιμα, το άγχος, το κάπνισμα και η υψηλή θερμοκρασία ή οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Η χωρίς αγωγή η νόσος τείνει να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική κατάσταση που ίσως δημιουργεί αίσθημα ντροπής και αμηχανίας στους ασθενείς. Η έγκαιρη αναγνώριση και η σωστή θεραπεία επιτρέπουν στα άτομα με ροδόχρου να απολαμβάνουν τη ζωή.

Έχει διαφορά η ροδόχρους νόσος από τη ροδόχρου ακμή;

Όχι, αφορούν στην ίδια ακριβώς ασθένεια. Ο όρος ροδόχρους νόσος ίσως είναι πιο ακριβής γιατί η πάθηση γνωρίζουμε ότι μπορεί να εμφανίζεται και με μορφές που δεν αφορούν στα τυπικά σπυριακια που θυμίζουν ακμή (κοκκίνισμα προσώπου, εξάψεις, προσβολή ματιών, ρινόφυμα).

Πόσο καιρό διαρκούν οι εξάψεις του προσώπου (αναψοκοκκίνισμα ) από τη ροδόχρου ακμή;

Αρχικά κατά τη διάρκεια της ροδόχρου ακμής, το αναψοκοκκίνισμα του προσώπου είναι παροδικό, διαρκεί για λεπτά έως ώρες. Αργότερα, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η κατάσταση γίνεται μόνιμη και η ερυθρότητα υποχωρεί λιγότερο ή καθόλου.

Είναι δυνατόν να αποτρέψουμε τη ροδόχρου ακμή;

Δεν είναι δυνατόν να αποτρέψουμε τη ροδόχρου ακμή, αλλά είναι δυνατό να περιορίσουμε την έκθεσή μας στους παράγοντες που πυροδοτούν. Μόλις γίνει η διάγνωση ροδόχρου ακμής, είναι καλό να αποφύγουμε τα πικάντικα τρόφιμα, τα καυτά υγρά, το κάπνισμα και τα ερεθιστικά καλλυντικά που είναι γνωστό ότι προκαλούν έξαρση της νόσου. Επίσης, κάποιοι  ασθενείς, αφού λάβουν θεραπεία και ελέγξουν τα συμπτώματα, χρειάζονται ειδικά προϊόντα για να διατηρήσουν το μακρύτερο δυνατό σε ύφεση.

Η ροδόχρους νόσος χειροτερεύει με την ηλικία;

Ναι. Παρόλο που η ροδόχρους ποικίλει σε βαρύτητα από άτομο σε άτομο και έχει μια πορεία και δεν είναι προβλέψιμη, τείνει να επιδεινώνεται βαθμιαία με την ηλικία, ειδικά αν δεν θεραπεύεται. Με σωστή θεραπεία, είναι δυνατόν να αποτραπεί η πρόοδος της ροδόχρου ακμής.

Ποιοι τύποι γιατρών αντιμετωπίζουν τη ροδόχρου;

Οι δερματολόγοι είναι εκείνοι που θα βοηθήσουν στη σωστή αντιμετώπιση της νόσου. Οι οφθαλμίατροι αντιμετωπίζουν τις οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με τη ροδόχρου νόσο.

Ποια είναι η πρόγνωση για τη ροδόχρου;

Η ροδόχρους σήμερα θεωρείται ανίατη χρόνια πάθηση, η οποία όμως δεν απειλεί σοβαρά την υγεία των ασθενών. Ενώ δεν μπορεί να θεραπευτεί, μπορεί να ελεγχθεί με σωστή και τακτική θεραπεία.

Πώς αντιμετωπίζεται το ρινόφυμα; ;

Το ρινόφυμα αντιμετωπίζεται με αφαίρεση του περίσσιου ιστού με λέιζερ, νυστέρι, ή ηλεκτροχειρουργική. Αφού επουλωθεί το δέρμα επόμενες θεραπείες με  άλλα ειδικά  λέιζερ βοηθούν τη μείωση της ερυθρότητας. Η τοπική ή συστηματική θεραπεία με φάρμακα ελαττώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright 2020 Derma Science Clinic. Design - Development, SEO, Marketing by Fekas Brothers Investing & e-commerce Group. All Rights Reserved.